top of page

 הפרעות היגוי
ותפקודי פה

סדר רכישת העיצורים בעברית

גיל רכישה:
(בשנים)
2.5-3
 
3-3.5
 
3.5-4
 
מעל 6

ההגאים הנרכשים:
 
ב', מ', פ', נ', י', ח', ת', ד', ק', ל'
 
ו', ג'
 
ר'
 
ש', ס', ז', צ'

* על פי בן דוד (2015)

היגוי ומובנות דיבור‎‎‎‏‏‎‎
ילדים שמאחרים בהפקת הדיבור בשל סיבות שונות, כגון קושי ספציפי להגות הגה מסויים או קושי בתכנון מוטורי (למשל ילדים המאובחנים בדיספרקסיה אורו-מוטורית), מגיעים לאבחון ובמידת הצורך מתחילים בטיפול, שמשכו משתנה בהתאם לילד, רמת הבשלות והמוכנות שלו לטיפול וקצב ההתקדמות. 
 
שיבושים, החלפות או השמטות של הגאים מסוימים מאפיינים התפתחות נורמלית ולכל הגה בעברית קיים גיל רכישה. אם מובנות הדיבור של הילד נמוכה, הוא עבר את גיל הרכישה של הגה מסוים ועדיין לא רכש אותו, מומלץ להגיע לאבחון וטיפול במידת הצורך.

דיספרקסיה ורבלית

ילד הלוקה בדיספרקסיה ורבלית מתקשה לתכנן את תנועות איברי ההיגוי (שפתיים, לשון, נשימה מתוזמנת ועוד) על מנת להפיק מילים. דיבורו מאופיין בשיבושי היגוי לא עקביים וירידה במובנות הדיבור ככל שאורך המשפט עולה. במקרה זה מומלץ לפנות לטיפול אינטנסיבי מגיל צעיר אצל קלינאי תקשורת.

הפרעות בתפקודי פה
הידעתם שהלשון במנוחה, בבליעת מזון, מים ורוק צריכה להיות מאחורי השיניים?
אצל 50% - 33% מהילדים בגיל בית הספר הלשון תהיה במנח קדמי בין השיניים. יתרה מזאת- ילדים עם קשיי היגוי שונים יהיו עם סיכוי של מעל 50% למנח הלשון במנוחה קדמי בין השיניים. לאחוז לא מבוטל מהם תהיה לשון קשורה שלעתים לא מאובחנת או שקדים מוגדלים. 

הפרעות בתפקודי הפה באות לידי ביטוי בהרגלים כגון פה פתוח, מנשך לא תקין (open bite, over bite ועוד),  קשיים בהגיית העיצורים המכתשיים (ת' ד' ל' נ' ט' ז' ר' ס' ר' צ'), ריור מוגבר גם אחרי גיל שנתיים, הרגלי מציצה עד גיל מאוחר (מוצצים, מציצת אגודל) וכו'.


חלק מהגורמים לקשיים אלה הם חסימה של נתיב האויר באחד מחלליו (חלל האף, חלל הלוע או חלל הפה) על ידי שקדים מוגדלים, פוליפים, אלרגיות ועוד. אלה עלולים להוביל לדום נשימה בשינה, נשימת פה ושינויים אנטומיים במבנה הפנים ואף לכאבים במפרק הלסת (TMJ). שינה שמופרעת באופן תדיר עלולה להקשות במשימות הדורשות ריכוז ועלולה להביא לקשיים בלמידה. בנוסף לכך, כ-30% ילדים עם נשימת פה כרונית (במקום נשימת אף) מציגים הפרעות היגוי שונות. 

אם הילד נוחר, ישן עם פה פתוח, מתעורר פעמים רבות בלילה, אוכל עם פה פתוח, מתקשה בשמירת האוכל בפה, מרייר, לא סוגר את הפה במנוחה או מציג קשיי היגוי מומלץ לפנות לקלינאי תקשורת מומחה בתפקודי פה. קלינאי שעבר הכשרה בתחום זה עובד בצוות רב מקצועי (הכולל אורתודונטים, רופאי פה ולסת, תזונאים ועוד). מומלץ להגיע לאיש מקצוע שמתמחה בתחום תפקודי הפה לפני טיפולים אורתודונטים על מנת להמנע מהישנות הבעייה לאחר הטיפול ואפילו שיפור בהפרעה לפניו. 

דוגמה לתרגילים שניתנים בטיפול.
יש להתאים את התרגילים לכל אחד לפי תפקודי הפה שלו.
הסרט לא מחליף התאמה אישית של התרגילים למטופל. כמו כן, הוא צולם לפני כמה שנים וכדאי להתעדכן בתרגילים מעודכנים יותר לפי מחקרים אחרונים. 

WhatsApp Image 2021-10-20 at 21.49.42.jpeg
bottom of page