top of page

מצא את השפה בכל פעילות יומיומית

בסוף אבחון אצל קלינאית תקשורת מוגדרות מטרות לטווח הקצר והארוך, עליהן מומלץ לעבוד עם הילד. ההורה הוא סוכן הפעולה של קלינאית התקשורת בשטח והוא המיישם של כל המטרות שהוצבו על ידה. כמו בטיפול, גם בבית, ניתן לבסס או להקנות יכולות שפתיות אצל הילד דרך משחק, הנאה וכיף ולאו דווקא על ידי עבודה דידקטית שנתפשת על ידי הילד כמשעממת. 

נסו להצטרף אל ילדכם במשחק, להפחית בשאלות, לתת לו להוביל את המשחק ולתת לו את הבמה לדבר ולהציע רעיונות. כאשר הוא מפיק מבע לא מדויק, אל תתקנו אותו בגסות, אלא חזרו אחר דבריו בצורת נכונה תוך חיזוק דבריו. למשל, אם הילד יגיד: "היא אוכל גלידה", יכול ההורה לחזור על דבריו באופן מתוקן, להרחיב מעט ולחזק את הילד: "נכון. היא אוכלת גלידה טעימה". 

 

דוגמה לתרחיש: חגיגות ל"ג בעומר

במהלך שחזור תרחישים מוכרים לילד במהלך משחק סימבולי (למשל: תרחיש מחיי היומיום - 'שלבי התארגנות לשינה' או תרחישים מיוחדים כגון 'מדורת ל"ג בעומר'), ניתן לחשוף את הילד לאוצר מילים עשיר, משפטים מורכבים תחבירית, ללמד רצף פעולות, ארגון מסר, לתרגל עיצור מסויים שלא הוגה עדיין כמצופה מגילו ועוד בהתאם לצרכיו של הילד.

דוגמה לתרחיש: תצוגת תחפושות לפורים

ג'סטות (מחוות) וכוונות תקשורתיות

ילדים משתמשים בג'סטות (מחוות) שונות להבעת כוונות תקשורתיות בשלב הקדם מילי (כבר מגיל 10 חודשים). הג'סטות הן תנועות ידיים / גוף שלעתים מלוות בהפקות קוליות. ילד שמאחר בדיבור יכול להשתמש בג'סטות כגשר לשפה. שימוש בג'סטות מביא להתפתחות ההסמלה, הייצוג הלקסיקלי ומאפשר תקשורת ראשונית גם ללא מילים.

בסרט מובאות כמה ג'סטות ראשונות שכדאי לבסס בשלבים ראשוניים אצל ילד שמאחר בדיבור ובתקשורת, בינהן כוונות תקשורתיות מסוג קדם ציווי (פרוטו-אימפרטיביות-להפעלת האחר) וקדם הצהרה (פרוטו-דקלרטיביות- לשיתוף במידע עם האחר). בסרט מודגם כיצד לבסס תורות במשחק לצורך הכנה לשיחה, שמתנהלת בתורות וכן מודגם מהו קשב משותף ילד-מבוגר-משחק (טריאדה).הסרט לא מחליף אבחון והדרכה אצל קלינאי תקשורת ומומלץ להתאים את הג'סטות לכל ילד בהתאם לצרכיו, יכולתו ותחומי העניין שלו.

bottom of page