top of page

יצירת משחקים מותאמים לתרגול והנאה

 

פעמים רבות אנחנו מחפשים פעילויות ומשחקים שיתאימו למטרות והיעדים שהצבנו לעבודה עם הילד. לא תמיד ניתן למצוא את המשחק המתאים ביותר וגם אם נמצא אחד כזה, לפעמים הוא פשוט יהיה יקר מדי.

פתרון נעים, פשוט, קל ומהנה הוא - יצירת המשחק בעצמך או ביחד עם הילד!

חווית היצירה המשותפת מחזקת את הקשר של ההורה עם הילד, מחזקת את תחושת המסוגלות של הילד בכך שיצר משחק בעצמו ומאפשרת מרחב תקשורת ושפה ללמידה והתפתחות. מי שמחפש רעיונות למשחק מוזמן להציץ ברעיונות הבאים או להצטרף לעמוד הפייסבוק שלי, בו יעודכנו רעיונות חדשים באופן תדיר. 

 

 יצירת דמות לתרגול יכולות פרגמטיות

לתרגול יכולות פרגמטיות (כגון הבנת הדובר לפי הבעת פניו בשילוב הדברים שאומר, או הפקת מבעים תואמים סיטואציה) ניתן לבנות דמות שהפה שלה מסתובב וליצור בועות דיבור ניטרליות, כפי שניתן לראות בתמונה. במשחק כל אחד בתורו בוחר בועת דיבור ומסובב את הפה כפי שרוצה (שמח / עצוב /ציני- על הצד) בלי להראות לאחר ומנסה "לשחק" את מה שיצא. למשל: "אני לובשת חצאית". האחר צריך להבין מה היה המצב שאליו כוון הילד: שמח / עצוב / ציני. כדאי להתייחס למרכיבים של גובה טון, עוצמה, הבעת פנים, מחוות גוף ועוד. ניתן להקליט משפטים שונים ולהדגים כיצד חשוב מאד לראות את הבעת הפנים כדי להבין למה התכוון הדובר.

חומרים: בריסטול צבעוני, דף לבן, דף אדום /ורוד, טושים וסיכה מתפצת.

תאטרון בובות- בעזרת טושים, בריסטולים ומספריים ניתן לבנות בובות אצבע, שבעזרתן ניתן לשחזר סיפורים אהובים. הילדים זוכים לחווית היצירה ולהעמיק בספר ומתוך כך מבינים אותו לעומק ומרויחים הזדמנות להטמיע את כל מה שהספר מזמן להם (הרחבת אוצר מילים, הבנת תהליכים, ארגון מסר ועוד).

חומרים: בריסטולים, טושים ומספריים. ניתן להשתמש בקובץ דמויות הסיפור "אליעזר והגזר" שנמצא בעמוד הפייסבוק שלי. 

משחקים לעידוד תרגול בהנאה

 יצירת טבלת חיזוקים רב פעמית לתרגול יומיומי

בכל טיפול אצל קלינאי תקשורת מגיע שלב שבו צריך לתרגל בבית וליישם את הנלמד בטיפול ביומיום. הטבלה היא כלי עזר מצוין שנותן לילד מטובציה לתרגול יומי. כאשר הטבלה מלאה לגמרי הילד מקבל הפתעה שהוא וההורה הסכימו עליה בתחילת השבוע. 

 

חומרים: דף עם טבלת משימות, מספריים, בריסטול צבעוני, מדבקות, דבק פלסטי, דבק מגע, נייר דבק רחב, מגנט שטוח, טוש מחיק. 

 יצירת דמויות שעוזרות ליישם הפקה נכונה ולפתח בקרה פנימית

 יצירת דמות- "הפוכי"- יצירת הדמות לפי הספר "גלילונה" של רינת הופר. דומה מאד לדמות "מצב רוח" שמשתנה בהתאם להצלחות במהלך תרגול של משימה כלשהי עליה עובדים. המיוחד ב-"הפוכי" הוא שניתן לשלב אותו באופן תחרותי במשחק כלשהו, כך שהראשון שהופך את הדמות בהתאם למה שנאמר זוכה בנקודה. "הפוכי" מעודד בקרה עצמית מהירה אצל הילד ומתאים לעבודה כשלב אחרי העבודה עם "מודי חמודי".

 

חומרים: גליל נייר טואלט, מספריים, טוש.

 יצירת דמות- "מודי חמודי"- ״ cutie moody״ - יצירת דמות "מצב רוח" שמשתנה בהתאם להצלחות / חוסר הצלחות במהלך תרגול של משימה כלשהי עליה עובדים. 

בתחילה המבוגר שולט בדמות ובהמשך אפשר לתת לילד לשלוט בסיבוב של הדמות לפי הצלחותיו, כך שיפתח יכולת בקרה עצמית. עוזר מאד בטיפולי היגוי בשלב היישום של צליל מסויים במשפטים וסיטואציות סגורות.

 

חומרים: 2 כוסות שקופות חד פעמיות וטוש לא מחיק.

יצירת משחקים נוספים

 יצירת כלי עזר להאטת קצב דיבור- ל"קצב צב"

כלי המשלב גומי לצורך עבודה על האטת קצב הדיבור במקרים של גמגום, דיבור מהיר ולא מובן ("דיבור חטוף"), תהליכים פונולוגים מרובים המביאים למובנות דיבור נמוכה. ניתן לשלב אחרי שמספרים לילד על המירוץ בין הצב לסוס / הצב לארנב ועל כך שלפעמים כדאי לעשות הכל לאט כדי להצליח (כמו לצבוע בלי לצאת מהקוים, כמו למזוג כוס מיים). 

 

חומרים: דף עם ציור, "גומי תחתונים", צבעים, שדכן

 יצירה לימי החורף לתרגול מושגי יחס במרחב ושליפת מילים

לכבוד ימי החורף ניתן ליצור כרטיס ברכה או סתם יצירה לקישוט שעוזרת להפנים את מושגי היחס במרחב ועל הדרך לתרגל אסטרטגיות לשליפת מילים. למשל, שליפה לפי צורה (כל מה שעגול) או עונה (כל מה שקשור לחורף). כמובן ניתן לעבוד גם על תכנון, תיאור תהליך, תיאור תמונה ועוד אינסוף אפשרויות. 

 

חומרים: דפים צבעוניים, טושים, שדכן, מספריים.

מדורת ל"ג בעומר- בל"ג בעומר ניתן ליצור מדורה מגליל נייר טואלט כתרחיש ״לג בעומר״. ההכנה מאפשרת תרגול של תכנון תהליך יצירת המדורה, תיאור ושחזור הרצף, תארים תוצאתיים (כמו- משופד, שרוף.. ), חיזוק בתרגול היגוי ועוד. 

 

חומרים: גליל נייר טואלט, טושים ומספריים. 

 יצירת ״הבית של ספיידרמן״ -רעיון שהומצא תוך כדי טיפול עם ילד שכל מה שמעניין אותו זה ספיידרמן. עזר לנו מאד בתרגול תחומים שונים (תיאור תהליך, תארי גודל, פעלים ספציפיים, תרחיש, פתרון בעיות, משפטי תכלית ועוד..).

 

חומרים: קופסת קרטון, מספריים, גומי, ציור של ספיידרמן מודפס לצביעה וצבעים.

כספומט - ילדים מאד אוהבים ללחוץ על כפתורים, בייחוד במכשירים של ״גדולים״ כמו כספומט. מומלץ לעבודה על זיכרון אודיטורי (צריך לזכור ולחזור על 4 תמונות/מספרים כדי להוציא כסף) או כחיזוק בביצוע משימה שמצריכה הרבה חזרות, או לעבודה על רצף, או על סיבתיות, משפטי תנאי ועוד. כל פעם שהילד זוכר וחוזר על הקוד ניתן להשחיל שטר / מטבע (צעצוע) דרך החריץ והוא לוקח אותו נלהב.

 

חומרים: קופסה, טוש, מספריים, שטרות / מטבעות צעצוע, כרטיס אשראי ישן. 

bottom of page