top of page

חיזוק שרירי הפה

ותרגול מוטוריקה של הפה בהפקות שונות

דוגמה לאופן השימוש בדגם הפה בהפקות שונות

במהלך תרגול ההגאים המכתשיים (ט'/ת', ד',נ', ס', ז',צ', ל') או ש' או העיצורים הוילוניים/אחוריים (ג',ק',ר',ח') ניתן להדגים את מקום החיתוך על ידי הזזת הלשון מאחורי השיניים העליונות (במכתשיים) או במרחב הפה (ש') או לכוון החיך הרך (העיצורים הוילוניים) בדגם הפה. 

ניתן גם לתרגל רמות שונות של מפתח פה על ידי דירוג תנועת הלסת התחתונה בתנועות A, E, I (אָה, אֶה, אִי).

יצירת דגם להמחשת תנועת הלשון בתוך הפה

במהלך תרגול שרירי הלשון לעתים דרושים אמצעים יצירתיים להדגמה לילד מהו מיקום הלשון המדויק בכל תרגיל. ניתן ליצור דגם פה עם לשון אפילו מגליל נייר טואלט, טושים ומספריים בלבד. הוסיפו לתרגול עם ילדיכם את הכנת הדגם להנאה ושיפור הביצועים.

תרגילים בסיסיים לחיזוק שרירי הלשון

ילדים רבים זקוקים לחיזוק שרירי הלשון מסיבות שונות ומגוונות (רמת מובנות נמוכה, ריור ועוד). קיים דיון סוער בין קלינאי התקשורת בנוגע למידת ההשפעה של תרגילים אורו-מוטוריים ללא הפקה של הגה המטרה או ללא תרגול דיבור. לכן מומלץ להתאים את התרגיל לקושי ולילד ובעזרת קלינאי התקשורת להחליט האם וכיצד שלב בתרגיל גם הפקה קולית. קיימים תרגילים רבים שלא מופיעים בסרטון, אך אלה כמה תרגילים בסיסיים שעשויים לעזור לקדם את ילדיכם.

 תרגול מפתח פה תואם הגיית תנועות בעברית

ילדים רבים מגיעים לטיפול בעקבות קושי מוטורי להפיק חלק מהתנועות בשפה העברית. הקושי מתבטא בהחלפת תנועה מסויימת באחרת. למשל אֱ (E) לעתים מוחלף ל-אָ (A). תחושת המגע עוזרת מאד לילדים אלה להבין מהו מפתח הפה הדרוש להפקת כל תנועה ולכן מומלץ להשתמש בעזרים שעושים שימוש בחושים שונים. בין החושים: תחושת המגע, חוש הראייה והתחושה העמוקה. חושים אלה יכווינו את הילד למפתח הפה הרצוי. ניתן להשתמש במשחקים שונים בהם גלילים בקטרים שונים שעוזרים להפקה נכונה בדרך משחקית ומהנה כמו בסרט.

bottom of page