top of page

כתבות

מתי לפנות לאבחון אצל קלינאית תקשורת?

הורים רבים מתחבטים בשאלה האם לשלוח את ילדם לאבחון וטיפול אצל קלינאית תקשורת. לאחרונה פורסמה כתבה שלי בנושא במגזין "קרוסלה" להפרעות קשב וריכוז. הכתבה עשויה לעזור גם להורים לילדים ללא הפרעות קשב. 

מהי חרשות? ואיך בני נוער מתמודדים איתה?

לאחרונה רואיינתי לעיתון הנוער "ראש אחד" על מנת להסביר לבני הנוער על קצה המזלג בנושא חרשות / כבדות שמיעה / לקות בשמיעה. כדאי להבין איך להמנע מהדרדרות בשמיעה ולשמור עליה במקרים של דלקות אוזניים ואיך להמנע מחשיפה לרעש כדי למנוע תופעה של טנטון. בכתבה מובאות גם דעות של בני נוער כבדי שמיעה / חרשים בנוגע להשקפתם איך היו רוצים להתפס על ידי שאר האוכלוסיה ואיך לתקשר איתם. חשוב ומומלץ לקרוא!

הגורם שמשפיע על שיפור שפה של ילדים

רבים מההורים מופתעים לגלות שניתן לשפר את השפה של ילדם גם דרך משחק וסיפור. מילות המפתח הן הדדיות ואינטראקציה משמעותית. במהלך הטיפולים אני מקדישה זמן לא מבוטל להדרכת הורים על משחק וקריאת ספרים נכונים עם הילדים תוך שיחה הדדית. בידי ההורים יכולת עצומה לשפר את שפתם של ילדם עד כדי כך שניתן למנוע טיפול אצל קלינאי תקשורת אם רק ידעו כיצד לעשות זאת. 

רעיונות ליצירת משחקים בחצר בקיץ 

לפני היציאה לחופש, ולפני שנרשמים לכל חוג וקייטנה אפשריים, אולי אפשר להכין בבית כמה משחקים שיעסיקו את הילדים, דרכם תוכלו להכניס תכנים שתרצו, כפי שמפורט באתר שלי בעמוד- שפה בכיף. חופש נעים!

מזג האויר משפיע על מיתרי הקול

מטופל קול שאל אותי אם מזג האויר משפיע על מיתרי הקול. מיתרי הקול מושפעים בין השאר מרמות הלחות באוויר וגם חשיפה קצרה לאוויר יבש יכולה לפגוע בצלילות ולגרום לצרידות. 

כתבה מעניינת שמספרת על ההבדלים בשימוש בגובה הטון בשפות העולם בהתאם למזג האויר.

איך לגלות מהו התדר הסודי שלי?

אנשים רבים מדברים בגובה טון שאינו תואם לחללי התהודה שלהם. בעקבות כך האדם מתאמץ ומשקיע אנרגיה רבה בהפקת קול, במקום "להינות" מההגברה שחללי התהודה שלו היו יכולים לספק לו.

בכתבה הבאה מתוארת הדרך המיטבית למציאת גובה הטון המתאים לכל אדם ואיך לגלות מהו "התדר הסודי" שלו. 

 

מה החיזוק הנכון לילד שלי על הצלחותיו?

לא פעם הורים זקוקים למודל איך לחזק את הילדים שלהם. שלושת שלבי החיזוק כפי שאני מדגימה להורים הם: 
תיאור התנהגות הילד (״ואו! סידרת הכל בעצמך!״)-> תיאור מה זה עושה לי, המבוגר (״זה ממש משמח אותי לראות שסידרת!״) -> מתן שם תואר תואם לילד (״עכשיו היית ילד מאד מסודר״). 
יורם יובל מוסיף גם בכתבה המצורפת למה לא כדאי להשתמש בחיזוקים כמו ״איזה ילד טוב!״ או סתם ״כל הכבוד״ ולהדגיש את הערכתנו לילד על התהליך והמאמץ שהושקע ולא התוצאה בלבד. 

כמה מילים ילד בגיל שנה וחצי צריך לומר?

מחקר רחב היקף שנערך לאחרונה באוניברסיטת תל אביב, הראשון מסוגו בארץ, מאפשר מעקב אחר התפתחות המילים הראשונות של פעוטות בני שנה-שנתיים. לפיו נראה שבגיל שנה וחצי ילד יודע לומר 25-200 מילים והוא מבין 50-150 מילים יותר. עוד נמצא שבנות ובנים מבינים את אותה כמות מילים אך בנות מפיקות יותר מילים. אחרי שהילד רוכש 200 שמות עצם הוא מתחיל להפיק פעלים. מידע זה תורם רבות בהחלטה האם להפנות את הילד לאבחון אצל קלינאי תקשורת.

שימרו על האוזניים ואל תנקו אותן

אחרי שנתקלתי בכמה חברים ומטופלים שמנקים את האוזניים עם מקלות אוזניים (במיוחד אחת שפצעה את עור התוף שלה) כדאי שגם אתם תדעו למה לא כדאי להשתמש במקלות אוזניים. במידה ומצטברת שעווה (צרומן) ניתן לפנות אחת למספר חודשים לרופא אף אוזן גרון שישאב אותה.

מגובה מחקרית. כל רופא א.א.ג ימליץ לכם באותו אופן. 

bottom of page